Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Week van de Friet 2025: "2/3 van de Vlamingen vindt dat je voor échte, lekkere frieten in de frituur moet zijn"

't Fritwinkeltje volle gas quality

Foto : Dominique & Dave van 't  populaire Fritwinkeltje in Herentals serveren uitsluitend knapperige frietjes à point' - dat is vakmanschap! (foto NNieuws Guy Verellen).

>> Twee derde van de Vlamingen (66%) vindt dat je voor échte, lekkere frieten in de frituur moet zijn
>> Driekwart van de Vlamingen (76%) vindt dat elke frituur zijn charme heeft
>> Bijna alle Vlamingen (92%) vinden frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden aan onze eetcultuur
>> 65% van de Vlamingen is al verkocht als ze denken aan frietjes of frietjes ruiken
>> 58% van de Vlamingen vindt het frituurbezoek een traditie
>> De meest typische frituurbestelling is een kleine of gewone friet, met zout en mayonaise (45%) en met 1 à 2 snacks, met de curryworst / frikandel als populairste snack (31%)
>> De 26ste editie van Week van de Friet loopt van vrijdag 7 t.e.m. vrijdag 14 november.

 

 

 

Is er een grotere culinaire traditie in Vlaanderen dan een bezoek aan de frituur? De goudgele, knapperige aardappelstaafjes worden in ons land op handen gedragen – en terecht. Hier geen 'french fries', maar een goed pak friet dat smaakt naar trots en cultuur. 

Om deze sterke traditie passend te vieren, zet VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) onze Belgische trots extra in de kijker tijdens de Week van de Friet, van vrijdag 7 tot en met vrijdag 14 november. Een moment om stil te staan bij onze onweerstaanbaar lekkere frietjes van de frituur.

 

 

 

 

Echt lekkere frietjes, van de frituur natuurlijk!

 

 

 

Ons Vlaanderen, waar een frituur nooit veraf is. Een ware culinaire traditie in een bakje vervat. Doordat er zich zoveel frituren in Vlaanderen bevinden, bestaan ze ook in allerhande vormen en maten. Krappe kotjes waar je hoogstens rechtstaand een pakje friet kan verorberen, tot uit de kluiten gewassen inpandige frituren die succesvol wedijveren met gevestigde restaurants ... en alles tussenin. En dat deze vele frituren nog steeds een heel goede bestaansreden hebben, wordt bewezen door onderzoek van VLAM. Maar liefst twee derde van de Vlamingen vindt namelijk dat je voor échte, lekkere frieten bij de frituur moet zijn.

Het is trouwens een stelling waar steeds meer Vlamingen zich achter scharen: waar twintig jaar geleden nog maar een derde (34%) vond dat je voor echt lekkere frietjes bij de frituur moet zijn, steeg dit tegen 2014 gestaag naar 42%. Die evolutie heeft zich de voorbije jaren enkel doorgezet, tot maar liefst 66% vandaag! De Vlaming, die weet wat goed is.

 

 

 

 

Elke frituur heeft zijn charme

 

 

 

Een belangrijk onderdeel van die traditie is de frituur zelf, zo blijkt uit het onderzoek. De honkvastheid van Vlamingen als het op hun frietjes aankomt, blijft namelijk hoge toppen scheren. Bijna vier vijfde (78%) van de Vlamingen gaat namelijk steevast naar dezelfde frituur. Een percentage dat doorheen de jaren enkel is toegenomen: in 2004 ging 'slechts' 66% steevast naar dezelfde frituur, in 2014 was dat al opgeklommen tot 72%.

En ondanks dat we hondstrouw zijn aan 'die van ons', zien we ook het mooie in van elke frituur: 76% van de Vlamingen vindt dat elke frituur zijn charme heeft. Een eetbare troost, een warm welkom, een vertrouwde smaak van vers gebakken goudgele frietjes van de frituur - mmmm!

 

 

 

 

Aantal Vlamingen dat nooit naar frituur gaat, neemt sterk af

 

 

 

Ondanks dat elk moment geschikt is voor frietjes van de frituur, zijn er toch enkele uitschieters. Bij thuiskomst na een lange reis, lekker doorheen de week of om het weekend goed in te zetten, dan wel af te sluiten. De populairste momenten blijven ongewijzigd, maar dat we met z’n allen steeds liever naar de frituur gaan om te genieten van die lekkere verse frietjes, ook dat tonen de cijfers aan.

 

Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) brengt minstens één keer per maand een bezoek aan de frituur. Voor meer dan een vijfde (22%) is dat wekelijks, een stijging met 4% tegenover 2021. De maandelijkse bezoekfrequentie kent doorheen de jaren een duidelijke stijging. In 2013 lag deze nog op 46%. Het aantal Vlamingen dat het afgelopen jaar nooit naar de frituur ging, nam trouwens af met een derde (van 9% in 2022 naar 6% in 2024).

fritwinkeltje 20251107www

Knapperige frieten bakken is een kunst en vergt ervaring. Dominique en Dave, de bekende frituristen presenteren in 't Fritwinkeltje in de Herentalse Zavelstraat gastronomische hoogstandjes / foto NNieuws

Zavelstraat 48, Herentals, België

't Fritwinkeltje volle gas quality